Com triar la teva activitat física

Ens consta que l'esport és molt important per a tu, que mai et canses de buscar nous reptes i que no estàs disposat a caure en la monotonia de la rutina. Entre tots els tipus d'esports que existeixen, segur que t'agradaria provar-ne algun.

Amb aquest article ens agradaria ajudar-te a trobar l'activitat física adequada per a tu. Al capdavall, si vols iniciar-te en algun esport és perquè estàs motivat i vols gaudir dels seus efectes beneficiosos per a la salut. Aquí tens alguns suggeriments.

 

Què cal tenir en compte a l'hora de triar l'activitat física

Evidentment, triar una activitat física que et motivi en aquests moments depèn del teu estil de vida, dels teus objectius i de les teves preferències personals.

El primer que t'has de plantejar és quines possibilitats tens. Hi ha algun gimnàs o centre esportiu al qual puguis accedir fàcilment? En aquest cas, anar al gimnàs o practicar un esport d'equip pot encaixar amb el que busques.

Sabem que hi ha molta gent que prefereix començar el dia fent esport (si et resulta difícil trobar un horari que et permeti entrenar amb regularitat, dóna una ullada al llibre "El club de las 5 de la mañana"). Si vius o treballes molt lluny, no t’amoïnis, hi ha un munt d'exercicis que pots fer a casa o al parc.

Pensa en què vols aconseguir amb els entrenaments. Tens un objectiu físic clar? Vols conèixer altres atletes i fer amics? Si és així, un club o un esport d'equip podrien ser una opció interessant.

 

Tipus d'activitats físiques

Hi ha moltes possibilitats, des d'entrenaments de resistència i intervals d'alta intensitat (o HIIT, per les seves sigles en anglès) fins als esports d'equip. Hem recopilat alguns dels nostres tipus d'activitat física preferits. Per què no en proves algun?

Córrer

Ja sigui a la cinta, en un circuit o camp a través, córrer és un esport de resistència d'allò més econòmic. Si busques un ambient social, a moltes ciutats i pobles hi ha clubs de corredors, tot i que sortir a córrer en solitari també pot ser una bona manera d'escampar la boira. Tant si estàs entrenant per a una marató com si simplement corres 5 km al parc del costat de casa, sortir a córrer amb freqüència aporta nombrosos beneficis per a la salut. També pots provar a fer curses de muntanya. Aquesta pràctica consisteix a córrer enmig de la natura, amb la qual cosa podràs gaudir del paisatge i canviar el nivell de dificultat en funció del terreny que hagis triat. Tant en rutes de muntanya com de descens, pots convertir aquestes curses en el teu gran repte.

 

2. Entrenament amb pesos

Sigui quin sigui el teu esport preferit, l'entrenament amb pesos sol ser molt beneficiós per a la majoria d’atletes, ja que ajuda a enfortir els músculs. A l'hora d'aixecar pes, el més important és fer els exercicis correctament per tal d'evitar lesions. Si no et ve de gust entrenar amb pesos al gimnàs, pots fer-ho a casa utilitzant el teu propi pes corporal o alguns pesos. El resultat sempre serà positiu. El que tenen de bo els clubs esportius és que segurament hi haurà algú que et pugui orientar i crear-te un pla personalitzat adaptat als teus objectius.

 

3. HIIT

Si no estàs familiaritzat amb aquesta pràctica, HITT son les sigles de High Intensity Interval Training, és a dir, entrenament d'intervals d'alta intensitat. Es tracta d'un tipus d'entrenament que ha anat guanyant popularitat en els darrers anys. Són un tipus de sessions d'entrenament dividides en temps d'esforços curts i intensos i temps de recuperació. Pots practicar-lo a casa o al gimnàs, i a la majoria dels atletes els agrada perquè els permet entrenar a fons en un breu espai de temps. Si hi tens curiositat, a Internet hi ha molts vídeos d’exercicis que pots fer a casa per provar. Aixeca els genolls, corre al lloc, salta, fes planxes... hi ha nombrosos exercicis per als quals ni tan sols cal disposar d'un equip. Informa't sobre els entrenaments HIIT i descobreix-ne els beneficis.

4. Nedar

Potser tinguis la idea que nedar és un esport poc mogut, però no ho és en absolut. Nedar és un exercici d'allò més complet, amb què s'exerciten músculs de tot el cos. Es considera un esport de «baix impacte», ja que les articulacions no arriben a sobrecarregar-se massa. A més, mai és sobrer canviar d'element. Amb la natació també es treballen el ritme i el sentit de l'equilibri, segons l'estil de natació que es triï. Pots comptar els llargs o fins i tot fer exercicis com si estiguessis en una sessió de HIIT.

 

5. Boxa

Tant si busques un esport de competició com si vols alliberar tensió i exercitar la part superior del cos, la boxa és una activitat força interessant. Es tracta d'un exercici aeròbic, tot i que també ajuda a guanyar força, resistència i equilibri. Hi ha moltes opcions, com ara el fitnes o la boxa d'ombres (o shadow boxing), que són esports de menys impacte. La boxa d'ombres és una pràctica de lluita individual, sense adversari. Prova-la per millorar la teva tècnica entre combats de boxa! 

 

6. Escalada en roca

Per als atletes més atrevits hi ha l'escalada. En l'escalada i l’escalada de blocs (que consisteix en escalar blocs o parets petites sense corda) s'utilitzen gran quantitat de músculs. Atès que no hi ha dues rutes d'escalada iguals, també és un esport molt variat, perfecte per als esportistes aficionats, als quals els agrada canviar d'escenari. Potser hi ha un rocòdrom d'interior a prop de casa teva per practicar, o busca un instructor per escalar a l'aire lliure.

És evident que l'activitat física i la salut van de la mà, per això val la pena provar tants esports com calgui, fins que l'encertis. No et perdis l'oportunitat d'anar a classes de portes obertes gratuïtes o d'iniciació, o demana a un amic que et porti amb ell a practicar el seu esport preferit. Provar noves modalitats esportives i d'entrenament és una manera estupenda d'afegir activitat a la rutina i d'aprendre noves habilitats.